Schitul aghiorit al Sfântului Andrei (Serai)

29 November 2011
serai 2 IN

Curtea interioară a Schitului Sfântului Andrei (Serai), aflat veșnic în reparații și restaurare

Schitul Sfântului Andrei este situat la capătul nordic al Kareii, pe locul vechii mănăstiri Xistri (sau Xeste), atestată în anul 1057. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, mica Mănăstire Xistri a fost cumpărată de fostul Patriarh al Constantinopolului, Athanasie al III-lea Patelarios, care a reconstruit-o şi a transformat-o în chilie. Apoi a rămas sub jurisdicţia Protosului şi a Marii Sinaxe până în anul 1661, când a fost cumpărată de mănăstirea Vatopedi.

serai IN

Biserica cea mare (katholikonul) a Schitului Sfântului Andrei

Chilia, cunoscută și cu numele de Serai, a fost închinată Sfântului Antonie cel Mare până în anul 1768, atunci când fostul Patriarh al Constantinopolului, Serafim al II-lea Akarnan, a construit o biserică nouă, închinată Sfântului Andrei. În anul 1842, Mănăstirea Vatopedi a vândut chilia unor călugări ruşi, iar în anul 1849, la insistenţele statului rus, a fost declarat schit, în pofida obiecţiilor călugărilor de la Vatopedi. Imediat a început construirea unor mari corpuri de clădire şi a noii biserici centrale care a fost sfinţită în anul 1900. Ansamblul de clădiri includea mai multe biserici şi paraclise, trapeze, precum şi o bibliotecă cu manuscrise greceşti şi slavone.

serai 3 IN

Răcliță cu parte din capul Sfântului Andrei (Schitul Serai, Sfântul Munte)

La începutul secolului XX, în schit erau aproape 700 de călugări ruși. Acest număr reflecta prezenţa bisericească şi politică puternică a Rusiei în Muntele Athos. Această influenţă a Rusiei a fost întreruptă brusc, odată cu izbucnirea Revoluţiei din anul 1917. După aceasta, Schitul a intrat în declin, iar apoi a revenit sub jurisdicţia Mănăstirii Vatopedi. Un mare incendiu petrecut în urmă cu aproximativ 40 de ani a distrus biblioteca şi o mare parte a Schitului. Într-una din aripile imense ale Schitului este adăpostită în prezent Școala Athoniada.

Vedere dinspre sud-vest a ansamblului de clădiri al Schitului Sf. Andrei. Fotografie din primii ani ai secolului al XX-lea

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB