Frescă reprezentând Arătarea lui Hristos Mariei Magdalena și inscripția ctitoricească a narticii – deceniul al cincilea al secolului al XIX-lea; reprezentarea din 1312 și 1819; inscripția

28 November 2011

Reprezentarea arătării de după Înviere a lui Hristos Mariei Magdalena se găseşte în nartica bisericii principale (katholikon) şi a fost făcută în deceniul al cincilea al secolului al XIX-lea de către pictorul Matei al lui Ioan din Nausa. Exact sub compoziție se găseşte inscripția ctitoricească a realizării frescei din nartică în anii 1312 și 1819. În esenţă, conţinutul vechiei inscripții ctitoriceşti a fost încorporat cu mici variaţii în noua inscripție. Lucrările din 1819 privesc unele completări necesare şi supra-zugrăviri ale frescelor originale ce fuseseră deteriorate în timpul deschiderii ferestrelor înspre partea bisericii principale numită miezonoptică și cu ocazia deschiderii sau lărgirii unei intrări spre trecerea către icoana Antifonitria. Intervenția discretă în pictura narticii a fost realizată de Veniamin Galatsiano şi fraţii săi. Aceiaşi artişti au decorat și faţadele arcelor cu busturi de sfinți în medalioane – aşa cum sunt  cele ce se disting deasupra reprezentării aratării de după Înviere a lui Hristos.

Inscripţia ctitoricească salvată ce se referă la pictarea narticei bisericii principale (katholikon-ului) în anii 1312 și 1819. Reprezentarea cu Maria Magdalena este probabil opera lui Matei (deceniul al cincilea al secolului al XIX-lea), în timp ce medalioanele sunt opera Galatsienilor (1819).

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB