Fragment din Cinstita Trestie

28 November 2011

În Mănăstirea Vatoped se mai află încă o raclă sârbească ce are în partea  adâncită din mijloc o cruce patriarhală. Crucea are pe toată lungimea şi lăţimea ei încorporată o fâşie din Cinstita Trestie. De jur împrejurul Crucii se află sfinte moaşte de sfinţi cunoscuţi ai Bisericii noastre. Această raclă trebuie să fi fost dăruită Mănăstirii de nobili sârbi.

Data realizării raclei, este fixată,  după concluziile cercetătorilor,  în veacul al XVI- XVII-lea. Este foarte probabil să fie din aceeaşi perioadă cu racla Cinstitei Cruci. Pe ea nu este păstrată nici o înscripţie sau dată.

După cum bine se ştie, Cinstita Trestie este acea trestie ce I-a fost dată de soldaţii romani lui Hristos, pentru a o ţine în mâna dreaptă în loc de sceptru împărătesc, după ce Îl îmbrăcaseră într-o hlamidă roşie, în locul porfirei împărăteşti, pentru a-şi bate joc de El că ar fi împărat. Toate acestea au avut loc întrucât cuvântul Său mântuitor şi de viaţă făcător nu a încăput în sufletele lor împietrite. Cu această trestie Îl vor lovi mai apoi în cap, după cum menţionează Evanghelistul Matei (cap. 27).

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB