Turnul Prosfόri din Ouranoúpolis

30 June 2014
prosfori IN 0

Turnul Prosfori

La intrarea în Sfântul Munte, pelerinii şi vizitatorii din Ouranoúpolis se minunează, mai întâi de toate, de impunătoarea clădire care domneşte în peisaj, faimosul Turn din Prosfόri. Este vorba despre monumentul arhitectural medieval cu o istorie agitată ce a avut, până recent, un rol important în anumite episoade și evenimente istorice.

Turnul a fost adăpost, atât pentru refugiaţi, mai ales pentru cei din Propontída, până în 1922, cât şi pentru cuplul Lock, de origine engleză – australiană, în 1928. Aceștia au oferit ajutor refugiaţilor din timpul Primului Război Mondial şi, mai târziu, sinistraţilor de la cutremurul din 1932, iar în paralel au ajutat la repararea construcţiei.

Interiorul turnului inainte de renovare

Interiorul turnului inainte de renovare

Povestea turnului începe în perioada bizantină. Împreună cu alte clădiri , acesta se era deja construit, în anul 1018, la metocul din Prosfόri, al cărui nucleu de început se afla în posesia Mănăstirii aghioritice Vatopédi. Astăzi, ansamblul turnului constituie parte a complexului metocului, iar, puţin mai departe, se află atelierele de sudură și de prelucrare a cuprului (το χαλκαδιό και το κολληγάδικο); celelalte construcţii au fost demolate.

Turnul a fost menţionat în izvoarele istorice, pentru prima dată, în anul 1344, dar se presupune că este mai vechi. În mai 1379, Mitropolitul Thesalonicului, Ioan Paleologul, în timpul şederii sale acolo, a absolvit turnul de taxele datorate. Conform informaţiilor arheologice, trebuie să fi suferit pagube foarte mari, din cauza cutremurului din 1585, după care au urmat lucrări de lungă durată pentru reparaţii şi reabilitare, din care a rezultat aspectul său actual.

Exteriorul turnului inainte de renovare

Exteriorul turnului inainte de renovare

Monumentul ridicat de cea de a zecea Comisie Bizantină de Control, funcţionează astăzi ca salon de expoziţie ce găzduiește exponate de la începuturilor perioadei creştine în Halkidikí. Primul exponat pentru vizitator este însuşi monumentul. Lucrările de reabilitare au evidenţiat principalele faze istorice ale construirii turnului, care se disting astfel:

a) Turnul bizantin căruia îi aparţine toată partea de jos a carierei de piatră, în afară de ultimele două etaje. Tipologia şi modul de construire ar putea fi încadrate între puţinele modele cunoscute, ale secolelor XII – XIII.

b) Ultimele două etaje, şi încă unul care s-a pierdut (sau cel puţin un etaj al bastioanelor), datează din perioada turcocrației, cel mai probabil după cutremurul din 1585.

c) Întregul interior de lemn al turnului, împreună cu acoperişul actual, sunt de la reconstrucţia din secolul al XIX-lea care, se pare, s-a definitivat în anul 1862. A urmat construirea în exterior a a peretului oblic de rezistenţă.

Interiorult turnului astazi

Interiorult turnului astazi

Astăzi, după recentele lucrări de reabilitare, interiorul turnului păstrează structura autentică din secolul al XIX-lea. În exteriorul laturei estice a turnului este ataşat ”locul bărbaților”, adică împrejmuirea fortificată, care pare să fie din perioada dominaţiei turceşti timpurii, cu reparaţii ulterioare. Spaţiile de locuit şi magaziile actuale, în interiorul ”locului bărbaților” s-au făcut la mijlocul secolului al XIX-lea. La nord-vestul turnului se află arsanaua, construită în anul 1865, împreună cu debarcaderul, astăzi neutilizabil. Este constituit dintr-un demisol în care se păstrează barca metocului, mai sus o magazie şi un etaj de locuit cu verandă acoperită.

Turnul Prosfori astazi

Turnul Prosfori astazi

În interiorul monumentului se mai află o expoziţie ce cuprinde următoarele tematici:

a) Halkidikí în perioada pre-creştină

b) Halkidikí în perioada creştină

c) Ouranoúpolis

d) Cuplul Loch

e) Sfântul Munte

Trebuie să subliniem faptul că, în cadrul expoziţiei, sunt cuprinse descoperiri importante ale Mănăstirii Zygόs. Expoziţia are următorul program de vizitare: Miercuri – Joi – Vineri – Sâmbătă, între orele 12 – 16, iar pentru o mai bună deservire a grupurilor de vizitatori, este recomandată anunţarea vizitelor la numerele de telefoane: 0030 – 2377071389, 0030 – 2310285163.

Rasarit de soare la Ouranoupolis, foto Pr Constantin Prodan

Rasarit de soare la Ouranoupolis, foto Pr Constantin Prodan

Credem că amplasarea Turnului, “între cer şi pământ”, îl consacrează ca marcă şi simbol al zonei. Valorizarea lui actuală, prin această expoziţie atât de importantă, oferă vizitatorilor şi turiştilor prilejul de a se minuna de tradiţia aghioritică de mii de ani şi de a se bucura de fundalul cultural al locului.

Imperios şi admirabil, Turnul din Ouranoúpolis este cel care întâmpină pe fiecare vizitator şi pelerin al Sfântului Munte Athos.

Sursa: Cea de a zecea Comisie de Control al Antichităţilor Bizantine (http://www.10eba.gr).

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB