Formaţia de muzică veche „Trei Parale” în concert la Iaşi

30 November 2011

În perioada 21-26 noiembrie, Filarmonica de stat “Moldova” în parteneriat cu Universitatea de Arte “George Enescu”, a organizat a XV-a ediţie a Festivalului Muzicii Romaneşti. Acest eveniment a fost dedicat în exclusivitate muzicii autohtone şi, încă de la prima sa ediţie în 1973, a acoperit o gamă foarte largă de genuri – de la muzică de cameră la muzică vocal-simfonica şi la cea de operă. Ediţia de anul acesta a continuat tradiţia, reunind artişti, compozitori şi muzicologi din principalele zone ale culturii romaneşti.

Astfel, Marţi, 22 noiembrie 2011, începând cu ora 19.00, în Sala Filarmonicii a avut loc un inedit concert de muzică românească din sec. XVIII–XIX susţinut de formaţiei de muzica veche Trei Parale din Bucureşti.

Trei parale grupează patru tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei,  ţigani, etc.).  Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată  cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi. Ceilalţi doi membrii ai formaţiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie).

În demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite  „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea  prin diverse culegeri de folclor muzical.

În cadrul concertului de Marţi, 22 noiembrie 2011, membrii formaţiei Trei Parale au interpretat cântări provenite din publicaţii şi manuscrise ale timpului cum ar fi: broşurile publicate de Anton Pann sub numele Spitalul Amorului sau Cântătorul dorului sau manuscrisul elevului său George Ucenescu. O parte din aceste piese au fost gravate pe primul nostru compact disc: Bazar. De asemenea, au fost prezentate şi câteva piese noi, ce vor face parte din cel de-al doilea album al grupului.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB