Monahul Ioanichie, de la Chilia Ravdoúchos, fostul partizan comunist (1927-2012)

18 May 2015

Ioannikios-monachos-Ravdouchos2-ups[…] Ajungând la Mănăstirea Cutlumuș, președintele [Camerei Deputaților a Republicii Italiene și președinte al Partidului Comunist Italian, Fausto Bertinotti], însoțit de suita sa, a petrecut aici puțină vreme: ghidul a fost scurt, pentru că știa că la următoarea oprire, foarte aproape de poarta Mănăstirii Cutlumuș, se găsea Chilia Ravdoúchos, cu cele mai vechi fresce din Sfântul Munte, ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel din veacul al XI-lea, și unde cineva îl aștepta.

Ioannikios monachos Ravdouchos4 (1927-2012)În timp ce clopotul bătea, Bătrânul Ioanichie, fostul partizan comunist, ședea drept în catul ușii, așteptându-l pe Fausto Bertinotti.

Întâlnirea a fost emoționantă: cei doi bărbați s-au îmbrățișat, s-au sărutat, s-au privit în ochi, ca și cum ar fi fost vechi tovarăși și buni prieteni. Bătrânul l-a poftit în chilie, i-a prezentat biserica, l-a așezat în capul mesei, cedându-i locul de cinste, și i-a adus și clopoțelul, „ca să se simtă ca acasă la el, la pupitrul șefiei parlamentului”.

Și au vorbit multe, însoțiți de un pic de țipuro, făcut chiar de mâinile bătrânului […].

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB