Mihail Zéniou – eroul cipriot cu trup nestricat

14 August 2014

M ZMihail Zéniou s-a născut în 1947 la Troúllous, Lárnaka, acolo unde a și terminat școala primară. La vârsta de 11 ani s-a înrolat în rândurile ANE, adică Tineretul din Alkímou al EOKA (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών – Oranizația Națională a Luptătorilor Ciprioți pentru Libertate).

În perioada gimnaziului s-a mutat la Lefkosía pentru a studia la Gimnaziul Cipriot, și se întorcea la Troúlous în perioada vacanțelor școlare de Crăciun, Sfintele Paști și în timpul vacanței de vară. La Lefkosía a fost membru fondator al Asociației Studenților Creștini din Pallouriótissa și, în scurt timp, a fost ales președinte al acestei asociații. A absolvit gimnaziul din Pallouriótissa cu calificativul ,,Excelent”.

Mai târziu, s-a înscris în Garda Națională, unde a servit ca ofițer începător, iar mai apoi a absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Facultății din Atena, ca bursier al Fundației Burselor de Stat (IKY) ale Greciei.

S-a întors în Cipru în 1971, după terminarea studiilor, și a predat fizica, fiind profesor la mai multe școli particulare.

De la naștere și până la trecerea la cele veșnice a fost crescut în spiritul educației greco-ortodoxe, transmițând și el, la rândul lui, către cei tineri – el însuși fiind tânăr – modelul vieții sale duhovnicești. S-a îngrijit de formarea duhovnicească a tinerilor din Troúllon, – localitatea sa natală – și a celor din Pallouriótissa, care i-a fost ca a doua casă a sa.

Mihai Zéniou, în ciuda vârstei sale tinere, a lăsat în urmă multe texte, în special poezii, articole, omilii și scrisori, în manuscris sau publicate în diferite periodice ale vremii.

mihail-zeniou-011A căzut la datorie în luptă, ca ofițer în rezervă, pentru apărarea libertății țării sale, Cipru, în ziua de 14 august 1974, în zona de graniță din partea de nord a Lefkosiei, și a fost înmormântat fără slujbă în Cimitirul Lakatámias, care fusese transformat în cimitir militar în perioada invaziei armatei turce.

În semn de prețuire și de recunoștință pentru acest erou, mai multe străzi ale municipalităților din Lefkosía, Aglantziás, Éngomis și Aradíppou, dar și din comunele Troúllon și Oróklinis îi poartă numele.

Prin purtarea de grijă a Lui Dumnezeu, în 2001, în mod minunat, atunci când au fost deshumate cinstitele rămășițe ale eroului, acestea au fost găsite întregi, deși, așa cum s-a arătat în timpul deshumărilor, o parte din moaștele sale fuseseră deshumate în anii ’80 și transportate împreună cu rămășițele grecilor căzuți la datorie la Týmvo-Makedonítissa.

tafos UP

Înmormântarea eroului național Mihail Zéniou s-a desfășurat cu mare fast la data de 27 octombrie 2001, aducându-i-se onoruri atât din partea Bisericii Ciprului, cât și a Statului Cipriot. Slujba înmormântării s-a ținut la biserica Evanghelístria din Pallouriótissa, funeraliile pentru înhumarea cinstitelor sale rămășițe având loc la biserica Sfântul Mamant din Troúllon, orașul său natal.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB