Sfântul Theodor Hagiul din Mitilini

30 January 2014

theodoros mitilini IN 2Sfântul Theodor Hagiul s-a născut în Pírgoi Thermís, în insula Lésvos (Mitilini). A trăit în secolul al optsprezecelea, în vremea stăpânirii otomane. În localitatea Káto Pírgo, lângă drumul principal, în spatele unei fântâni vechi de piatră, există și azi dărâmăturile zidurilor unei case cu turn, ale cărei pietre au fost mutate în timpul ocupației germane în Kará-Tepé din Mitilini pentru a se construi case. În această casă cu turn veche s-a născut Sfântul Theodor. Creștin fiind din strămoși, atunci când a ajuns la maturitate, s-a căsătorit cu o femeie evlavioasă, dobândind doi copii.

Marele poet Odisséas Elytís se trăgea din familia Sfântului Theodor.

Vechiul turn din Pirgoi Thermis

Vechiul turn din Pirgoi Thermis

Conform tradiției locale din Pamfilon (sat vecin cu Pírgoi Thermís), Sfântul Theodor a locuit un timp în casa cu turn din locul numit „Vunaráki”, în locul în care astăzi este reședința lui Theodoros Petréllis. Probabil aceasta a fost casa în care se ascundea Sfântul înainte de a fi capturat de turci, anume casa mitropolitului de Dráma, și probabil că și din acest motiv astăzi există o mare biserică a Sfântului Theodor în Dráma. Numărul mare al bărbaților cu numele de Theodor dn jurul localității Pamfilon se datorează, conform tradiției, tot Sfântului Nou Mucenic Theodor.

Sfântul a lucrat ca cizmar într-un atelier din piața centrală din Mitilini, în Bas-Fanári (astăzi fostul magazin al Sfântului Theodor se află la colțul dintre strada Eghéou și strada Ermoú, numărul 110). Mâniindu-se odată foarte tare, nu se știe din pricină, a devenit musulman. Cu toate acestea, mai apoi s-a căit pentru păcatul său și a plecat la Muntele Athos. Acolo a trăit pentru un timp îndelungat, s-a împărtășit cu sfintele daruri și s-a pregătit pentru martiriu.

S-a întors, așadar, în Mitilini, s-a prezentat înaintea judecătorului, a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos și a declarat că religia musulmană este falsă. Judecătorul a dat imediat porunca de a fi omorât prin spânzurare. Mai întâi, Sfântul a fost predat unui alt conducător agă, Nasír Omér, care a încercat cu lingușiri și promisiuni să-l facă să se răzgândească. Sfântul, în ciuda chinurilor groaznice la care fusese supus, a rămas cu moralul neclintit. Astfel, a fost condus la locul de execuție și, după ce a sărutat funia de spânzurătoare, s-a rugat și apoi a primit cununa biruinței în ziua de 30 ianuarie a anului 1785.

Sfintele sale Moaște au fost aruncate în mare, dar prin vrerea lui Dumnezeu, au ieșit în partea de sud a orașului Mitilini. Creștinii au luat Moaștele Sfântului și le-au îngropat sub podeaua bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din localitatea Móthonas, ascunzând Sfintele Moaște de ochii turcilor.

Mormantul Sf Mucenic Theodor din Mitilini, Biserica Sfântului Ioan Înaintemergatorul din Mothonas

Mormantul Sf Mucenic Theodor din Mitilini, Biserica Sfântului Ioan Înaintemergatorul din Mothonas

Acolo a rămas înmormântat vreme de 183 de ani, până în ziua binecuvântată de 4 Septembrie 1967 când au fost găsite Sfintele sale Moaște, îndeosebi datorită mărturiilor din scrierile Sfântului Nicodim Aghioritul (pomenit pe 14 iulie). Sfintele sale Moaște sunt păstrate în Biserica Izvorului Tămăduirii din Variás.

În data de 3 Septembrie 1985, preotul Mihail Vulgaréllis, parohul bisericii din Pírgos Thermí, a luat o parte din sfintele Moaște ale Sfântului Theodor și le-a mutat în localitatea de baștină a Sfântului Theodor.

Astfel, s-a dat binecuvântarea pentru a fi cinstite de către creștini în biserica Sfântului care fusese construită în anul 1980 în aceasta localitate prin strădania Ieromonahului Pahómie Sughiultzís și a multor creștini.

Troparul Sfântului Nou Mucenic Theodor din Mitilini, glas 4:

Prea înțelepte Theodore, cel ce ai înflorit în Pírgo și în Mitilini pentru Hristos Dumnezeu, cu vrednicie te cinstim. La sfintele tale Moaște, Mucenice, găsind har și primind dumnezeiască credință, slăvim pe Dumnezeu cel ce te-a încununat.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB