La Bucureşti a avut loc conferinţa „Fenomenul Piteşti după 60 de ani. Ce ne mai spune astăzi?”

16 March 2012

Marţi, 13 martie, Librăria Bizantină a găzduit conferinţa „Fenomenul Piteşti după 60 de ani. Ce ne mai spune astăzi?”, în organizarea Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi Editurii Filos. Evenimentul a venit în continuarea proiectului „Fenomenul Piteşti”, materializat anul trecut prin monografia Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate, filmul documentar Demascarea şi site-ul www.fenomenulpitesti.ro, şi a marcat un moment important în dezvoltarea lui de azi înainte: intrarea sub tutela Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

După proiectarea câtorva fragmente din filmul Demascarea, a luat cuvântul poetul şi eseistul Răzvan Codrescu (directorul literar al Editurii Christiana), care a făcut o trecere în revistă a primelor opere de memorialistică dedicate fenomenului Piteşti şi a vorbit despre destinul individual al părintelui Gheorghe Calciu pentru a sublinia magnitudinea încercărilor la care au fost supuse victimele şi reacţiile extrem de diferite la suferinţă. Demostene Andronescu, fost deţinut politic şi poet al închisorilor, a punctat momentele din timpul detenţiei în care a aflat de la colegi despre ceea ce s-a întâmplat la Piteşti şi a remarcat teama studenţilor trecuţi prin schingiuri de a intra în detalii.

La final, istoricul Alin Mureşan a făcut o paralelă între scopurile fenomenului Piteşti şi discursul public actual, care se aseamănă în mai multe puncte cu forţarea victimelor să denunţe şi să îşi batjocorească reperele morale, naţionale şi creştine. Totodată, el a anunţat una din direcţiile de dezvoltare viitoare ale proiectului sub forma unui parteneriat cu Editura Filos pentru crearea unei colecţii dedicate fenomenului Piteşti. Primul volum care va apărea în această colecţie îi este dedicat lui Mihai Buracu, una dintre victimele torturilor din Piteşti, de la a cărui trecere la Domnul s-a împlinit un an săptămâna trecută.

Sursa: www.fenomenulpitesti.ro

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB